Game muis kopen? Wat is de beste gaming muis van 2017

Artikel plaatje

Wanneer het om game muizen gaat is er eindeloos veel keus, het maakt niet uit of je nou een shooter speelt of een real-time-strategy game, of totaal iets anders. Voor iedere genre is wel een muis te vinden die je kan ondersteunen tijdens het gamen. Maar met zoveel game muizen op de markt is het nog best ingewikkeld om de juiste te kiezen. Daarom hebben wij hier bij JouwExperts onderzoek gedaan naar de beste game muizen en ze op een rijtje gezet.

Technische Kenmerken
Top #1
De Logitech G502 Proteus Spectrum is een populaire en goed gebouwde game muis.De Razer Deathadder Elite heeft veel kleine verbeteringen op zijn voorganger Chroma, hij is nu dus nog beter!
€ Beste €
De Steelseries Rival 100 is de beste game muis wanneer het gaat om prijs/kwaliteit verhouding.
Alles-in-1
De MX Master is de beste alles-in-1 muis op de markt.
MerkLogitechLogitechRazerSteelseriesLogitech
MuisLogitech G900 Chaos SpectrumLogitech G502 Proteus SpectrumRazer Deathadder EliteSteelseries Rival 100MX Master
Beoordeling
Waar te koopBekijk op bol.comBekijk op bol.comBekijk op bol.comBekijk op bol.comBekijk op bol.com
DPI200 - 12.000200 - 12.000200 - 16.000200 - 4000400 - 1.600
Knoppen1111765 + Gestures
BewegingsdetectorOptischOptischOptischOptischLaser
AansluitingUSB 2.0USB 2.0USB 2.0USB 2.0Bluetooth 4.0
USB 2.0
RGB verlichting
Draadloos
Kabellengte ca.1.8 meter1.8 meter2.1 meter1.8 meter1.3 meter
Formaat ca.130 x 67 x 40 mm132 x 75 x 40 mm127 x 70 x 44 mm120 x 67 x 38 mm122 x 87 x 50 mm
Gewicht ca.110 gram121 gram105 gram120 gram145 gram
Aanpasbaar gewicht
Scrollweerstand uitschakelbaar
Rechts- of linkshandigRechts & LinksRechtsRechtsRechtsRechts
SysteemeisenWindows XP, Vista, 7, 8, 10, Mac OS X 10.6.X+Windows XP, Vista, 7, 8, 10, Mac OS X 10.6.X+Windows 7, 8, 10, Mac OS X 10.0 – 10.11 en een internet verbinding is verplicht om de drivers te kunnen installeren.SteelSeries Engine 3: Windows 7, 8, 10, Mac OS X 10.8+USB & draadlose ontvanger:Windows 7, 8, 10, Mac OS X 10.8+Bluetooth Smart:Windows 8+, Mac OS X 10.10+
Laatst bijgewerkt op 24 februari 2017.

Belangrijke weetjes over computermuizen

Veel fabrikanten maken gebruik van marketingtechnieken om een product veel mooier te lijken dan dat het in werkelijkheid is. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld te weten wat DPI nou eigenlijk is en wat voor invloedt dit heeft. We gaan het dus over verschillende onderwerpen hebben zodat jij precies weet wat alles inhoudt zodat je weet wat je wel, of niet nodig hebt voor jouw game muis.

Wat is DPI / CPI

De dpi van de muis, het is iets wat je overal tegenkomt, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Het staat voor “dots / counts per inches”, dit betekent niets meer dan het aantal pixels dat de muis beweegt op het scherm tegenover de afgelegde afstand van de muis, dus in andere woorden: de gevoeligheid van de muis. De dpi beïnvloedt dus ook niet de nauwkeurigheid van de muis, dit wordt bepaald door het type sensor dat wordt gebruik in de muis.

Dus hoeveel DPI heb je nou eigenlijk nodig?

Veel game muizen hebben een dpi die tot ver boven de 10.000 gaat, maar heb je hier wel wat aan in de praktijk? Het antwoord is ja en nee, een dpi van boven de 10.000 zal je waarschijnlijk niet nodig hebben en het maakt zelfs de muis minder accuraat. Een hogere dpi is handig voor schermen met een hoge resolutie. Dus als je een 4k monitor hebt, dan is een hogere dpi fijner dan een lagere. Maar over het algemeen is een dpi tussen de 400 en 2.000 prima voor vrijwel alle games. Uiteindelijk komt het gewoon uit op voorkeur wanneer het gaat om dpi en is hoge dpi niets meer dan een marketingtruc van de fabrikant.

Optisch vs Laser

Een optische muis maakt gebruik van een LED lampje om de beweging te detecteren. Optische muizen kunnen alleen op ondoorzichtige oppervlakken gebruikt worden, het liefst wil je dus ook niet dat er verschillende kleuren zijn op je muismat om mogelijke ruis te voorkomen wat de nauwkeurigheid kan beïnvloeden. De dpi van een optische muis is lager als die van een laser muis, maar ook een optische muis kan hoge dpi’s bereiken zonder dat er gebruik gemaakt wordt van acceleratie.

Een aantal voordelen van laser muizen is dat het op veel meer verschillende soorten oppervlakken gebruikt kan worden, het kunnen zowel ondoorzichtige als doorzichtige oppervlakken gebruikt worden, het is zelfs mogelijk je laser muis te gebruiken op een glazen ondergrond. Ze zijn ook veel nauwkeuriger en kunnen ongeveer een twee keer zo hoge dpi behalen.

Maar welke is nou beter voor games? Ondanks dat een lasermuis nauwkeuriger is, is het niet altijd beter voor games. Wanneer de muis snel beweegt, zorgt het voor meer ruis waardoor je net een verkeerde beweging kan maken. Optische muizen hebben hier geen last van, mits er gebruikt wordt gemaakt van een goede, zwarte muismat. Als precisie in gaming dus echt belangrijk is, is het dus beter om een optische muis te gebruiken.

Bedraad vs Draadloos

Bedraad of draadloos, dit is een goede vraag, zeker nu meer fabrikanten draadloze muizen uitbrengen en beweren vrijwel geen latency (vertraging) te hebben. Het feit blijft dat draadloos altijd trager zal zijn dan bedraad. Het gaat dus ook meer om wat jij persoonlijk wil. Als je een hekel hebt aan draden, dan kan je kiezen voor een draadloze gaming muis. Maar onthoudt dat er wel altijd een kleine vertraging zal zijn ten opzichte van een bedrade muis.

De beste gaming muis

Dus wat is nou de beste gaming muis, wij hebben vooral onderzoek gedaan naar welke muis het beste is om lange tijden mee te kunnen gamen, de ergonomie van de muis was bij ons dus erg belangrijk. Verder hebben we gekeken naar de bijgeleverde software en welke programmeerbare opties de muis heeft en welke andere unieke eigenschappen de muis levert.

De Logitech G900 Chaos Spectrum

De Logitech G900 is de eerste draadloze gaming muis waarvan je kan zeggen dat de vertraging zo klein is in tegenstelling tot een bedrade muis dat je kan gaan zeggen dat je kiest om draadloos te gaan. De Pixart PMW 3366 sensor is speciaal ontwikkelt en geoptimaliseerd voor draadlose muizen. Dit betekent niet dat het geen goede sensor is voor bedrade muizen, want ook deze muis kan je bedraad gebruiken en de Logitech G502 gebruikt de exact zelfde sensor.

De vertraging tussen de muis en de ontvanger is erg klein, het is er. Maar het is wel zo klein dat je erg geen erg in hebt, wel is het belangrijk dat je zo dicht mogelijk bij de ontvanger zit, het liefst binnen een meter. Wanneer de muis buiten vijf meter is van de ontvanger begin je storingen te merken en is het niet meer echt bruikbaar. Wel opmerkelijk is dat de klik registratie sneller is dan veel bedrade muizen, het registreren van een klik duurt gemiddeld tussen de drie en vijf milliseconden.

De muis ook ‘slim’ en gaat automatisch op idle mode wanneer deze niet gebruikt wordt om accuduur te besparen. De accu gaat ook relatief lang mee, als het LED verlichting uit staat kan de accu tot ongeveer 32 uur meegaan. Wanneer het LED verlichting aanstaat, gaat de muis ongeveer 24 uur mee op een volle accu met constant gebruik.

De muis is ook erg licht en weeg maar ca 107 gram en dat terwijl er ook nog een accu in zit. Verder zijn de knoppen die aan de zijkanten zitten magnetisch, je kan deze op ieder moment eraf halen en aan de andere kant van de muis monteren, dankzij deze functie is de muis zowel links- als rechtshandig. Je kan er ook nog voor kiezen om helemaal geen knoppen aan de zijkant te hebben als je dit liever hebt. Tot slot heeft de muis de mogelijkheid om de scroll weerstand uit te schakelen met een knopje onder de scrollknop.

Tot slot de software, de software is gebruiksvriendelijk en er kunnen verschillende dingen ingesteld worden. Het eerste wat belangrijk is om gebruik te maken van “Surface tuning” waarbij je kan selecteren wat voor soort muismat je hebt om de nauwkeurigheid te verbeteren op basis van jouw muismat. Verder kun je gebruik maken van de onboard memory profiles, dit is handig wanneer je gebruik maakt van meerdere computers zodat je je instellingen kan bewaren. Verder is er nog de mogelijkheid om het verlichting aan te passen, je kan selecteren hoe je je verlichting wil en welke kleur je wilt hebben.

Conclusie Logitech G900 Chaos Spectrum

De Logitech G900 Chaos Spectrum is de eerste draadloze gaming muis die het waard is. De G900 heeft snelle klik registratie, is accuraat en reageert gewoon goed en zelfs beter dan sommige bedrade gaming muizen. Het is daarom ook de beste gaming muis van alle draadloze muizen. Met het ergonomische design ligt de muis fijn in de hand en kan er zowel met een claw of palm grip gespeeld worden.

 • Logitech’s beste muis sensor
 • Draadloos
 • Goede feedback knoppen
 • De prijs

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

De Logitech G502 Proteus Spectrum

De Logitech G502 Proteus Spectrum is één van de beste game muizen op de markt en net als de Logitech G900 maakt ook deze gebruik van de Pixart PMW3366 sensor voor precisie. Een veel betere sensor zal je niet snel vinden in een game muis.

De bouwkwaliteit van de muis is uitstekend en de muis is ook vrij licht, maar dankzij de extra meegeleverde gewichtjes kun je gewichtjes plaatsen rondom de sensor om de muis het perfect gewicht te geven voor jou. Verder zorgen de rubberen zijkanten ervoor dat je extra veel grip hebt.

Maar het dunne design is niet voor iedereen weggelegd. Mensen met grote zullen een ‘claw grip’ moeten gebruiken voor deze muis, terwijl mensen met gewone handen een ‘palm’ grip zullen gebruiken. Verder is er door dit design ook geen ondersteuning voor je ringvinger en je pink, wat voor sommige mensen toch echt wel een dealbreaker kan zijn.

Verder zijn de muis voeten niet van de beste kwaliteit door de vorm, deze kunnen vrij eenvoudig loskomen met veel gebruik. Het is wel zo dat Logitech een nieuwe set zal sturen zodat je dit kan vervangen, maar het is niet iets wat je zou verwachten voor een muis in deze prijsklasse.

Als we naar de layout kijken van de muis, dan zitten alles knoppen op een goede plaats. Met je duim en wijsvinger kan je vrijwel bij de meeste knoppen zonder dat je rare bewegingen met je hand, of vingers moet maken. De knoppen geven ook een goede respons dankzij hun mechanische knoppen. De travel time van de knoppen is ook vrij kort, dus voor games waar je veel en snel moet klikken is dit een prima muis. Daarbij heeft de muis de optie om de scroll weerstand uit te schakelen waardoor je snel en gemakkelijk door grote bestanden – of websites kan scrollen. Tot slot heeft de scrollknop ook nog de mogelijkheid om naar links en rechts te drukken voor extra knopjes, zonder dat de scrollknop gaat scrollen.

Wat betreft de software: je kunt drie verschillende profielen aanmaken en kiezen om de profielen op de computer op te slaan, of in het interne geheugen van de muis. Verder biedt de software een 3D interface van de muis om alle verschillende programmeerbare knoppen te kunnen instellen. En ook kun je met deze muis, zoals met de G900 gebruik maken van Surface Tuning om ervoor te zorgen dat de sensor optimaal staat ingesteld op jouw muismat.

Conclusie Logitech G502 Proteus Spectrum

De Logitech G502 Proteus Spectrum is de beste gaming muis voor zijn prijsklasse, het is nog steeds een vrij dure muis en heeft zeker zijn minpuntjes. Maar de muis ligt comfortabel in de hand, heeft getextureerde rubber aan de zijkanten en 11 programmeerbare knoppen in een fijne layout. De muis is niet specifiek gericht op één genre, het kan zowel gebruikt worden in FPS, RTS, MMO en alles ertussenin.

 • Goede prijs / kwaliteit
 • Gewicht aanpasbaar
 • Gevlochten kabel
 • Logitech’s beste muis sensor
 • Muis voeten raken snel los
 • Geen steun voor ringvinger en pink
 • Knoppen moeten hard ingedrukt worden

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

De Razer Deathadder Elite

De Razer Deathadder Elite is een upgrade op zijn voorganger de Razer Deathadder Chroma. Qua vorm is er niet veel veranderd, de muis was altijd al ergonomisch en lag lekker in de hand en dat is nu dan ook niet anders. Dankzij het ergonomische design kan je op elke manier spelen, het maakt met deze muis vrijwel niet uit of je grote of kleine handen hebt, met een claw or palm grip speelt, of een hybrid van beide. Dit is één van de meest comfortabele gaming muizen op de markt.

De nieuwe sensor is gebaseerd op de Pixart PMW 3366 wat tot op het heden de beste sensor is voor game muizen. Met deze nieuwe sensor in de Razer Deathadder en de Synapse software van Razer zorgt dit voor hoge nauwkeurigheid zelfs met 16.000 dpi. De muis heeft een nauwkeurigheid tot 99,4% bij hoge dpi’s. Nou betekent dit niet dat iedereen op een dpi van 16.000 moet gaan spelen, want een dpi van 800 tot 2.000 is nog steeds het beste voor de meeste gamers.

Conclusie Razer Deathadder Elite

Als je al een Razer Deathadder Chroma hebt is de upgrade naar onze mening het niet waard, maar als je opzoek bent naar een nieuwe gaming muis die goed in de hand ligt en accuraat blijft met hoge dpi’s dan is dit de beste gaming muis voor jou. Dankzij deze sensor kun je makkelijk met meerdere schermen spelen met de beste nauwkeurigheid van alle game muizen.

 • Goede muis sensor
 • Ergonomisch design
 • Drivers verplichte internet en een account

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

De Steelseries Rival 100

De Steelseries Rival 100 is de beste gaming muis wanneer het gaat om budget. Het heeft een ergonomisch design en is vrij simplistisch. De muis ligt fijn in je hand, maar je ringvinger moet wel steunen op je pink. Verder geven de knoppen goede feedback en hebben de muisknoppen een redelijke klik distance waardoor je altijd zeker bent wanneer je de knop indrukt.

Daarbij is de sensor uitstekend – het is de intern ontwikkelde sensor genaamd: S3059-SS, het is een optische sensor met een rode LED. Het is dus belangrijk dat je een doffe muismat hebt en het liefst een zwarte voor de beste precisie. Verder zitten er verschillende dpi stappen op, tot een maximum van 4.000 dpi. Een nadeel van de software is alleen wel dat iedere stap met 250 dpi omhoog of omlaag gaat en er verder geen andere mogelijkheden zijn.

De muis is erg licht en daarom is het ook fijn om deze op te tillen om het naar een andere positie op je muismat te brengen. De “Lift off Distance” is alleen wel echt een minpunt, deze is niet aan te passen in de software – en ondanks dat deze geoptimaliseerd zou zijn, als je de muis optilt en naar een andere positie brengt merk je dat het de positie van je cursor verandert.

Verder heeft de muis ook RGB verlichting, zowel het logo als de scroll knop is verlicht wat een leuk extraatje is voor een muis van deze prijsklasse en zijn de muis voeten verwijderbaar indien deze vervangen moeten worden, deze worden alleen niet bijgeleverd bij de muis.

Conclusie Steelseries Rival 100

De Steelseries Rival 100 is de beste gaming muis voor mensen de mensen die niet teveel geld willen uitgeven aan een muis, maar toch het meeste eruit willen halen. Het heeft een ergonomisch design en ligt fijn in de hand en de knoppen geven goede feedback waardoor je nooit iets mist. Tot slot, de meegeleverde Steelseries Engine 3 software biedt best veel mogelijkheden, alleen had het naar mijn mening nog wel iets uitgebreider gemogen.

 • Goede prijs / kwaliteit
 • Ergonomisch design
 • Verwijderbare muis voet
 • Beperkte software
 • Kabel niet gevlochten

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

Honorable Mentions

Er zijn ook nog een aantal honorable mentions die wij graag zouden willen noemen. Want de bovengestaande muizen zijn neer specifiek voor een genre en voor MMO en MOBA games zijn er betere muizen. Maar er zijn ook nog andere muizen die wellicht van toepassing kunnen zijn. Vandaar dat we hier nog een aantal muizen hebben voor de mensen die net even iets anders zoeken.

De Logitech MX Master

De Logitech MX Master is geen gaming muis, dus hoezo staat deze in de lijst? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die werken met een computer en als je in je vrije tijd ook nog graag een spelletje speelt. Is het ook wel fijn om dezelfde muis te kunnen gebruiken. Deze muis kan misschien een tussenweg zijn voor mensen die een goede muis willen voor op het werk. Maar ook in hun vrije tijd een spelletje willen kunnen spelen.

De muis heeft een ergonomisch design waardoor je lange sessies tegelijk met dezelfde muis kan werken of gamen zonder dat je maar ook van iets last krijgt. Daarbij maakt het niet uit waar je op de knop drukt, want overal heb je evenveel kracht nodig om de knop in te drukken. Verder heb je de mogelijkheid om de scroll weerstand uit te schakelen om snel te kunnen scrollen, dit is handig wanneer je op het internet aan het surfen bent, of in grote documenten aan het werk bent. Maar is ook erg handig in sommige games.

Maar in tegenstelling tot programmeerbare knoppen heeft deze meer programmeerbare gestures met een programmeerbare knop. Waar je duim op rust, is namelijk ook een knop die je kan programmeren. En wanneer je deze ingedrukt houdt en vervolgens naar voren, achteren, links of rechts beweegt kun je een bepaalde functie laten uitvoeren.

De laser sensor is niet geoptimaliseerd voor games zoals met bijvoorbeeld de Logitech G900, er is dus wel een delay wanneer je deze gaat gebruiken met games. Maar dankzij de laser sensor kan je de muis bijna op ieder oppervlak gebruiken, zelfs als het doorzichtig is. Maar de accu is wel extreem goed, deze kan wel tot veertig dagen gebruikt worden op een volle accu zonder deze op te laden.

Conclusie Logitech MX Master

De Logitech MX Master is niet de beste muis voor games en is ook niet iets voor iedereen. Maar als je veel op kantoor werkt en thuis graag een spelletje speelt dan kan deze muis wel een ultieme uitkomst zijn. Het biedt veel mogelijkheden en de programmeerbare gestures zijn erg handig, daarbij ligt de muis erg fijn in de hand en is de muis van hoge kwaliteit.

 • Ergonomisch design
 • Accuduur
 • Niet voor hardcore gamers
 • Draadloos

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

Eindconclusie

Dus wat is nou de beste gaming muis? Dat ligt toch een beetje aan wat je precies zoekt. Als je linkshandig bent, of graag een goede draadloze gaming muis wilt dan is de Logitech G900 de beste gaming muis voor jou. Met zijn lange accuduur, Logitech’s beste sensor voor precisie en snelle klik registratie dan ook de enige gaming muis die zijn hoge prijskaartje echt waard is.

Als je wat meer op zoek bent naar een middenmaat qua prijs, dat komt het al snel uit tussen de Logitech G502 en de nieuwe Razer Elite. De Logitech G502 is een enorm goede muis voor zijn prijsklasse, hij ligt fijn in de hand, is aanpasbaar in gewicht en heeft elf programmeerbare knoppen en kan voor iedere genre gebruikt worden.

De Razer Elite heeft verschillende verbeteringen sinds zijn voorganger de Razer Chroma, de muis heeft een ergonomisch design en daar is gewoon niets op aan te merken. Verder heeft de muis veel precisie dankzij zijn nieuwe sensor en blijft de muis zelfs accuraat bij hoge dpi’s.

Tot slot hebben we de Steelseries Rival 100, dit is de beste gaming muis wanneer je kijkt naar prijs / kwaliteit. De muis is goedkoop, maar biedt nog steeds veel verschillende mogelijkheden en dankzij zijn ergonomische design kan je uren lang blijven gamen met deze muis zonder dat je last krijgt van je hand.

Uiteindelijk komt het dus toch uit op voorkeur, al deze muizen zijn goed maar de ene bied net even wat meer dan.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dit graag. Je kunt ons mailen op:

vragen@jouwexperts.nl

Datum laatst gewijzigd: 28 februari 2017