Wat is de beste VR bril voor jou

Artikel plaatje

Virtual Reality (VR) is altijd iets geweest voor de toekomst, maar inmiddels zijn bedrijven als Sony, Samsung en Facebook vergevorderd met de ontwikkelingen hiervan. Dusdanig dat in 2016 verschillende vr-brillen voor de consument op de markt zijn verschenen. Om deze reden hebben wij hier bij JouwExperts onderzoek gedaan naar VR zodat jij weet wat de beste VR bril is voor jou.

 
Top #1
HTC Vive headset
€ Beste €
Sony PlayStation VR headset
Oculus Rift headset
Virtual Reality BrilHTC VivePlayStation®VROculus Rift
Beoordeling(4.5/5)(4/5)(3.5/5)
PlatformPCPlayStation 4PC
Waar te koopCoolbluebol.comOculus
Laatst bijgewerkt op 13 februari 2017.

Wat is Virtual Reality

Met virtual reality wordt er door middel van een stereoscopische headset een virtuele omgeving, of wereld gesimuleerd om zo de gebruiker in een ‘echte’ wereld te plaatsen. De reden dat het zo ‘echt’ aanvoelt is omdat zowel het zicht, als gehoor wordt geprikkeld.

Het is dan ook echt een mooie ontwikkeling, met enorm veel potentie. Er zijn meerdere sectoren die gebruik willen maken van deze technologie, het kan immers op veel verschillende manieren worden toegepast: denk aan VR-games, films en series, maar ook het onderwijs, mensen met specifieke vakgebieden kunnen beter worden opgeleid door middel van een realistische simulaties, waardoor ze beter worden voorbereid op de praktijk.

PlayStation®VR

Platform: PlayStation 4

De PlayStation VR is een VR bril die exclusief ontwikkeld is voor de PlayStation 4. Sony heeft veel tijd gestopt in het design om een goede en lichte headset te maken die perfect in balans is, wat ervoor heeft gezorgd dat er geen drukpunten zijn, zelfs niet na uren gebruik.

Ook voor mensen met minder goed zicht en dus een bril, of lenzen moeten dragen is rekening gehouden, voornamelijk met het comfort. De bril heeft genoeg ruimte en de headset drukt niet op de oortips waardoor je geen last zal ervaren, tot slot is de headset makkelijk in scherpte te verstellen, hierdoor heeft iedereen een optimaal beeld.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met de games? Zijn er al veel, of zijn er veel in ontwikkeling? Nou, momenteel zijn er wereldwijd zo’n veertig miljoen mensen met een PlayStation 4, dus er is een grote markt voor VR binnen deze branche, wat developers zal motiveren om veel games te gaan ontwikkelen. Op het moment zijn er meer dan tweehonderd developers bezig games te ontwikkelen en er zijn ook al een aantal uitgebracht. En om ervoor te zorgen dat de ervaring optimaal is, heeft Sony een paar strenge regels m.b.t. de vernieuwingsfrequentie om er zeker van te zijn dat mensen niet ziek worden.

De inhoud van de Sony PlayStation VR headset doos.

De inhoud van de Sony PlayStation VR doos:

 • PlayStation VR bril;
 • Processor unit;
 • Stereo oordopjes;
 • Adapters & Kabels.

De PlayStation VR heeft geen ingebouwde audio, je kan dus zelf bepalen wat je hiervoor wil gebruiken. Of het nou de inbegrepen oordopjes zijn, je eigen of een headset die over de VR bril heen past, dit kun je zelf bepalen. De processor unit (PU) – zorgt ervoor dat al het geluid wordt omgezet in 3d geluiden, het geluid zal dan 360 graden om je heen afgespeeld kunnen worden om de ervaring nog realistischer te maken. Verder geeft de PU de output door aan de televisie zodat iedereen kan meekijken, of kan meespelen.

Maar ondanks dat de PlayStation VR een plug-and-play systeem is, zit niet alles in de doos om hier direct mee aan de slag te kunnen. De PlayStation Camera is een vereiste om het VR-systeem te kunnen gebruiken, omdat de camera de lichten op de VR headset volgt om je positie te kunnen bepalen. Als je deze camera dus nog niet hebt, zal je deze moeten aanschaffen.

Tot slot zijn er ook nog games die gebruik zullen gaan maken van de PlayStation Move, dit is een controller dat nog uit het PlayStation 3 tijdperk komt, het kan dus zo wezen dat je deze al hebt. Maar als dit niet het geval is, zul je ervan uit moeten gaan dat je deze uiteindelijk zal moeten aanschaffen.

Technische specificaties PlayStation VR

Display:OLED
Schermformaat:5,7 inch
Schermresolutie:1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080 per oog)
Vernieuwingsfrequentie:120 Hz, 90 Hz
Gezichtsveld:Ongeveer 100 graden
Sensoren:Acceleratiemeter, gyroscoop
Interface-verbinding:HDMI, USB

Conclusie

De PlayStation VR is erg comfortabel en is gemaakt voor lange sessies, wegens het grote succes van de PlayStation 4 en het plug-and-play systeem van de PSVR heeft het product veel bedrijven achter zich staan en wordt er volop voor ontwikkeld. Een nadeel van de PSVR is echter wel dat het scherm duidelijk minder scherp is in vergelijking met de Vive of Rift, maar de PSVR is ook het goedkoopst. Dus als je al een PlayStation 4 hebt, VR leuk vindt, dan is dit dé VR-bril die je wil kopen.

 • Comfortabel
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Minder scherp beeld
 • Geen camera inbegrepen
 • Geen move controllers inbegrepen

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

HTC Vive

Platform: PC

De HTC Vive is een VR headset ontwikkeld door HTC en Valve Corporation, dat een softwarebedrijfs is, special gericht op het maken van games.

De headset is ontwikkeld om gebruik te maken van “room scale” technologie, dit houdt in dat het een vrije ruimte gebruikt waar je vrij in kunt lopen. Deze ruimte moet ongeveer 4.6 x 4.6 meter zijn en je moet er meerdere sensoren plaatsen. Door deze sensoren kan je accuraat rondlopen en objecten ‘aanraken’ met je controllers, wat uiteindelijk de complete ervaring een stuk realistischer maakt.

Maar nu zul je je misschien wel afvragen, wat nou als ik tegen de muur aanloop? Nou, dankzij de sensoren is dit niet mogelijk, de sensoren detecteren wanneer jij op het punt staat tegen de muur aan te lopen en zal een virtuele ‘muur’ presenteren binnen de virtuele wereld waardoor je weet dat je te ver bent gelopen. Om je positie terug te vinden kun je vrij eenvoudig dankzij de ingebouwde camera teruglopen zonder dat je de headset hoeft af te zetten.

HTC Vive headset

Een nadeel van dit allemaal is wel de grote kabel die aan je vast zit, hierdoor moet je toch opletten dat je er niet per ongeluk overheen struikelt. Hierdoor besef je dan toch weer dat je in een virtuele wereld zit en met een spelletje bezig bent waardoor je net niet helemaal in de flow komt.

De accuduur is wel voldoende, je kunt er ongeveer sessies van vier uur mee hebben. Wel is het zo als je de headset zolang draagt dat het soms wat zwaar kan zijn aan het voorhoofd, maar dit is niet iets waar je veel last van hebt. Verder heeft de Vive geen ingebouwde audio, hiervoor kun je de bijgeleverde oordopjes gebruiken of je eigen headset.

Technische specificaties HTC Vive

Display:OLED
Schermresolutie:2160 × 1200
Vernieuwingsfrequentie:90 Hz
Gezichtsveld:Ongeveer 110 graden
Sensoren:Acceleratiemeter, gyroscoop, laser positie sensor, front-facing camera
Interface-verbinding:HDMI, USB

Conclusie

De HTC Vive is toch wel veruit de beste VR bril op het moment, dankzij de vrije loopruimte en de precieze sensoren die samenwerken met de controllers wordt je echt in de wereld getrokken. Je hebt wel wat ruimte nodig en een krachtige pc, maar dan krijg je ook wat. Wat betreft games zit er ook genoeg aan te komen, er zijn meer dan honderd titels in de maak, dus voorlopig moet iedereen het nog even doen met wat er momenteel wordt aangeboden op het SteamVR platform.

 • De beste VR ervaring
 • Scherp beeld
 • Twee controllers inbegrepen
 • Geschikt voor mensen met een bril of lenzen
 • Duurste VR headset
 • Een grote en vrije ruimte is nodig: 4.6 x 4.6 meter
 • Krachtige game pc of laptop is vereist met minimaal een Nvidia GeForce GTX 980 of AMD Radeon R9 390

Bekijk op Coolblue

Oculus Rift

Platform: PC

De Oculus Rift is een VR headset die enorm eenvoudig te gebruiken is. Het is dan ook duidelijk te merken dat ze bij Oculus veel eraan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat het zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, dit geldt zowel voor het aansluiten van het apparaat als het interne systeem genaamd de ‘Oculus Home’.

Met de Oculus Home kun je het systeem bedienen, je kunt er games kopen, opstarten en films en series bekijken. Helaas is er alleen nog niet veel aanbod, er wordt vaak content toegevoegd maar er is gewoon nog niet genoeg. Maar gelukkig kan je wel in de tussentijd met de Oculus Rift gebruik maken van het SteamVR platform van Valve, hierdoor zijn er meer games tot je beschikking.

De headset heeft een ingebouwde headset, die van goede kwaliteit is en erg comfortabel zit. De hele headset voelt erg premium aan, het is goed in elkaar gezet, is stevig en nog belangrijker: het zit comfortabel. Verder wordt de headset geleverd met een koffer waardoor je het makkelijk kunt opbergen of ergens mee naartoe kunt nemen. Een minpuntje zijn wel de controllers, je krijgt een Xbox controller meegeleverd en kunt optioneel de Oculus Touch kopen. Maar met de gewone controller voelt het toch allemaal minder echt aan.

Technische specificaties Oculus Rift

Display:OLED
Schermresolutie:2160 × 1200
Vernieuwingsfrequentie:90 Hz
Gezichtsveld:Ongeveer 110 graden
Sensoren:Acceleratiemeter, gyroscoop, magnetometer, 360-graden positiegegevens bijhouden
Interface-verbinding:HDMI, USB

Conclusie

De Oculus Rift heeft veel potentie, maar je moet wel de Oculus Touch hebben voor de beste VR ervaring met deze hardware. En omdat de ene gebruiker wel de Oculus Touch heeft en de andere niet moet hier rekening mee gehouden worden door de developers tijdens de ontwikkeling.

Een groot voordeel in vergelijking met de HTC Vive is wel dat je geen grote ruimte nodig hebt om deze te kunnen gebruiken, je kunt op je gemakt vanaf de bank of je bureaustoel genieten  je kan deze gebruiken in de stoel of op de bank. Want dankzij de sensoren in de headset kan elke beweging gedetecteerd.

 • Eenvoudig in gebruik
 • Comfortabel en van goede kwaliteit
 • Makkelijk op te bergen
 • Controllers, Oculus Touch niet inbegrepen
 • Aantal USB-poorten: 3x usb 3.0 en 1x usb 2.0
 • Krachtige game pc of laptop is vereist met minimaal een Nvidia GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290 met 8GB RAM-geheugen.

Bekijk op Oculus

Eindconclusie

Dus wat is nou de beste VR bril? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. De PlayStation VR is het goedkoopst en heeft veel aanbod, maar je hebt niet de ‘echte’ VR ervaring die je misschien zou verwachten. De HTC Vive is erg duur, je hebt veel ruimte nodig, een krachtige PC en daarbij is er momenteel nog weinig aanbod. Er zijn maar een paar echte games beschikbaar en verder ben je vooral bezig met het ‘spelen’ van alpha en beta’s. Maar je hebt dan wel de meest echte VR ervaring die je op dit moment kunt ervaren. Tot slot de Oculus Rift, ook deze is erg duur, heeft een krachtige PC nodig en er is nog weinig aanbod, eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als met de HTC Vive. Een voordeel van de Oculus Rift is dan weer wel dat je geen grote ruimte nodig hebt om dit te kunnen gebruiken, maar een nadeel is weer dat je de controllers moet gebruiken als je de Oculus Touch niet hebt aangeschaft en met de controllers heb je veel minder het gevoel dat je in een andere wereld bent.

Als je nog nooit VR hebt geprobeerd, dan raden wij toch aan om het eerst te proberen voor je het koopt, aangezien het allemaal erg duur is, of koop de Google Cardboard, dit is een goedkope VR-bril die je kan gebruiken met je android smartphone. Op deze manier kun je een beetje inschatten of het iets is voor jou.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dit graag. Je kunt ons mailen op:

vragen@jouwexperts.nl

Datum laatst gewijzigd: 13 februari 2017