Zitbal kopen? Wat is de beste zitbal voor jou

Artikel plaatje

Ben jij op zoek naar de beste zitbal, maar weet je niet welke maat je moet hebben, of welke je zou moeten kopen? Gelukkig hebben wij hier bij JouwExperts onderzoek gedaan naar zitballen zodat jij weet wat de beste zitbal is voor jou.

 
Top #1
Adidas, de beste zitbal uit de test.
De Adidas stabiliteits fitnessbal.
€ Beste €
Avento, de beste zitbal wanneer het gaat om prijs/kwaliteit verhouding.
Tunturi, een goede zitbal voor starters.
MerkAdidasAdidasAventoTunturi
Beoordeling(4.5/5)(4.2/5)(4/5)(3.5/5)
MatenDe in groen aangegeven diameter is de door ons standaard geselecteerde maat.Ø 55 cm;Ø 65 cm;Ø 75 cm;Ø 90 cm.Ø 55 cm;Ø 65 cm;Ø 75 cm;Ø 90 cm.Ø 55 cm;Ø 65 cm;Ø 75 cm;Ø 90 cm.Ø 55 cm;Ø 65 cm;Ø 75 cm;Ø 90 cm.
Waar te koopbol.combol.combol.combol.com
Laatst bijgewerkt op 13 februari 2017.

Wat is een zitbal

Een zitbal, ook wel een fitnessbal of gymbal genoemd. Is een opblaasbare bal, meestal gemaakt van materialen als polyester of pvc.

Een zitbal kan door meerdere doelgroepen worden gebruikt, maar het wordt het meest door sporters, fysio- en ergotherapeuten gebruikt.

Waar kan je een zitbal allemaal voor gebruiken?

Een zitbal kan op veel verschillende manieren worden gebruikt en wordt veel gebruikt door o.a. fysio, sport en ergotherapeuten. Maar ook door sporters in het algemeen.

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat mensen gebruik maken van een zitbal i.p.v. een bureaustoel als zij vele uren achter een bureau moeten werken. Ze gebruiken de zitbal dan niet als vervanging, maar gewoon voor de afwisseling en beweging.

Om mee te sporten

Er zijn veel verschillende oefeningen die je met een zitbal kan doen, veel sporters gebruiken het dan ook om aan hun ‘core’ te werken. Want een goede basis is belangrijk, de onderrug is bijvoorbeeld vrij lastig te trainen voor beginners. Maar met een fitnessbal is het vrij eenvoudig om een goede basis te creëren.

Een paar oefeningen zullen wij in dit artikel bespreken, maar we gaan hier niet te diep om in omdat dit buiten de scope valt van dit artikel. Als je dus van plan bent een zitbal te gaan gebruiken om mee te sporten, raden we je eerst aan om je goed te laten informeren over hoe je bepaalde oefeningen moet doen, bijvoorbeeld door dit met een sport of fysiotherapeut te bespreken.

Onderrug

Onderrug oefeningen op een zitbal.

Een zitbal is ideaal voor het trainen van je onderrug, het is vrij eenvoudig en als je al geregeld last hebt van je onderrug kan het zo zijn dat je klachten weggaan naarmate je onderrug sterker wordt.

Dus hoe voer je deze oefening uit? Dit doe je door de zitbal tussen je bovenbeen en borst te plaatsen en je benen te spreiden voor stabiliteit. Vervolgens leun je ietsjes over de bal heen en plaatst je je handen achter je hoofd. Daarna til je je borst van de bal af, waarbij je schouders naar achteren gaan tot je lichaam in een rechte lijn staat en vervolgens zak je langzaam weer terug en deze beweging herhaal je.

Buikspieren

Buikspier oefeningen op een zitbal.Ook de buikspieren zijn goed te trainen met een zitbal en vaak ook een stukje prettiger. Veel mensen trainen vaak hun buikspieren op de grond, of op een fitnessmat. Maar dit is toch niet altijd zo comfortabel. Op een zitbal heb je dit probleem niet omdat je geen vervelende drukpunten hebt, het is alleen in het begin wel even wennen omdat je ook erop moet letten dat je in balans blijft zodat je niet er vanaf valt.

Als stoel

Zittend op een zitbal.Als je een zitbal gebruikt als bureaustoel moet je er wel opletten dat je knieën gelijk staan aan je heupen, anders neem je geen ergonomische houding aan. Ook is een zitbal niet bedoeld als vervanging van een bureaustoel. Wij raden het je dan ook af een zitbal niet langer dan een uur per sessie te gebruiken en het liefst per dag. Niet dat het heel veel kwaad kan, maar na langere sessies kan het zitten op een zitbal als onprettig ervaren worden, dus gebruik een zitbal puur voor afwisseling.

Wat is de beste zitbal

Het is belangrijk om na te denken waarvoor je de zitbal van plan bent te gebruiken, ben je van plan hier sport of fysio oefeningen op te doen? Of wil je ‘m als stoel gebruiken? Bekijk hieronder de reviews van de beste zitballen zodat jij weet welke het beste is voor jou.

Adidas fitnessbal

Adidas fitnessbal

De Adidas fitnessbal is één van hoge kwaliteit en het is gemaakt van anti-burst materiaal. Dit houdt in dat de bal niet zal ontploffen als het met scherpe objecten in aanraking komt, maar gewoon langzaam leegloopt. Hierdoor worden mogelijk gevaarlijke situaties voorkomen. Verder zorgt de anti-burst er ook voor dat de bal minder snel vervormd, hierdoor kan je ook gewoon de bal gebruiken om op te zitten, zonder dat dit de bal vervormt.

Conclusie

Dit is de beste fitnessbal die bij ons uit de test kwam. Je kan vrijwel iedere oefening doen met deze bal en dankzij de dubbel gestructureerde grip heb je extra veel stabiliteit tijdens je training. Alleen als je vrijwel alleen maar balansoefeningen wil gaan doen, dan is het beter om naar de stabiliteitsbal te kijken die hieronder staat aangegeven.

 • Anti-burst
 • Multifunctioneel
 • Pomp inbegrepen
 • Niet de beste voor balansoefeningen

Bekijk op Bol.com

Adidas stabiliteits fitnessbal

Adidas Stability Fitnessbal

De Adidas stabiliteits fitnessbal is een uitstekende bal, ook deze is gemaakt met anti-burst materiaal om gevaarlijke situaties te voorkomen. Net als met de vorige fitnessbal kan je deze voor veel verschillende oefeningen gebruiken, maar deze is meer gericht op wat specifieke oefeningen.

Dankzij de licht verzwaarde bodem rolt de bal niet zomaar weg, wat het dus perfect maakt voor bijvoorbeeld buikspieroefeningen of balansoefeningen in het algemeen.

Conclusie

De Adidas stabiliteits fitnessbal is de beste fitnessbal als het gaat om balansoefeningen en met de bijgeleverde pomp en workout overzicht kan je er direct mee aan de slag. Een nadeel is wel dat deze alleen maar in één maat beschikbaar is, met een diameter van 65 cm. Op zich is dit geen probleem omdat deze bal meer gericht is op balans- en buikspieroefeningen en vergelijkbare oefeningen. Maar als het is wel iets om in gedachten te houden.

 • Anti-burst
 • Ideaal voor balansoefeningen
 • Pomp & workout overzicht inbegrepen
 • Maar één maat

Bekijk op Bol.com

Avento zitbal

Avento zitbalDe Avento zitbal is een goede mid range zitbal, het maakt gebruik van anti-burst materiaal en kan worden gebruikt tot een lichaamsgewicht van 100 kg. Het is een goed alternatief voor mensen die niet veel geld wil uitgeven aan een zitbal, maar toch het beste wil hebben voor z’n geld.

Conclusie

De Avento is de beste zitbal wanneer het gaat om prijs/kwaliteit verhouding. Het kan gebruikt worden voor allerlei verschillende soorten oefeningen en heeft een workout programma inbegrepen.

 • Goede kwaliteit
 • Anti-burst
 • Workout programma inbegrepen
 • Geen pomp inbegrepen

Bekijk op Bol.com

Tunturi zitbal

Tunturi zitbal

De Tunturi zitbal is een goede bal voor beginners. Je kan in principe iedere oefening met deze bal doen en er is een handpomp inbegrepen zodat je meteen kan geen sporten. Het grootste punt is alleen wel dat het niet gemaakt is van anti-burst materiaal. Dus dit is wel iets wat je in je achterhoofd zal moeten houden.

Conclusie

De Tunturi zitbal heeft een goed prijs/kwaliteit verhouding. Het is dus een prima zitbal voor mensen die het een keer willen proberen.

De pomp is inbegrepen en de bal is in alle maten beschikbaar, waardoor je de juiste maat kan kopen. Een nadeel is alleen wel dat deze niet gemaakt is met anti-burst materiaal, hierdoor kan de bal ontploffen wanneer het met scherpe objecten in aanraking komt.

 • Goede prijs/kwaliteit
 • Pomp inbegrepen
 • Alle maten beschikbaar
 • Geen anti-burst
 • Vervormd makkelijker

Bekijk op Bol.com ofBekijk op Coolblue

Maattabel

Zitballen zijn in verschillende maten verkrijgbaar, van Ø 45 cm tot en met Ø 90 cm. Deze maten zijn gebaseerd op je lichaamslengte. Het is daarom belangrijk om een zitbal aan te schaffen met de juiste diameter, zodat je geen verkeerde houding aanneemt. In het tabel hieronder kun je de juiste diameter vinden die bij jouw lengte past.

Let op, als je op een zitbal zit moeten je knieën gelijk staan met je heupen, als dit niet het geval is moet je de bal of iets meer oppompen of wat lucht eruit laten lopen. Als je dit niet hiermee kan corrigeren heb je dus een onjuiste maat.

Als je op een grensvlak zit met één van de zitballen, moet je voor jezelf inschatten of je lange benen hebt of niet en op basis hiervan kan je dan de juiste keuze maken.

DiameterLichaamslengte
45 cmTot 155 cm
55 cm155 tot 165 cm
65 cm165 tot 178 cm
75 cm178 tot 195 cm
90 cmVanaf 195 cm

Eindconclusie

Dus wat is nou de beste zitbal? Als je van plan bent veel verschillende oefeningen te gaan doen en een bal wil van hoge kwaliteit, dan is de Adidas fitnessbal het beste. Maar als je veel stabiliteitsoefeningen wil doen heb je meer aan de stabiliteits fitnessbal wegens de licht verzwaarde bodem waardoor je er perfect stabiliteitsoefeningen mee kan doen.

Als je toch meer een wat algemenere zitbal zoekt, waar je van alles mee kan doen maar niet de hoofdprijs wil betalen dan kan je beter de Avento zitbal kopen, bij deze moet je alleen wel erop letten dat niet alle maten beschikbaar zijn en dat er geen pomp bij inbegrepen is. Maar het is wel de beste prijs/kwaliteit zitbal die er is.

Tot slot hebben we de Tunturi zitbal, dit is de beste bal als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van een zitbal en niet echt weet of dit iets voor jou is. Het heeft alles inbegrepen en is in alle maten beschikbaar.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dit graag. Je kunt ons mailen op:

vragen@jouwexperts.nl

Datum laatst gewijzigd: 13 februari 2017